Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Η νεοφιλελεύθερη τραγωδία

Όπως φαίνεται από τις συνεχείς αυξήσεις της ποσότητας χρήματος εκ μέρους όλων  των κεντρικών τραπεζών της Δύσης, οι οποίες εφοδιάζουν με όλο και μεγαλύτερη ρευστότητα τις οικονομίες χωρίς αποτέλεσμα, το σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει – ούτε με αυτόν, ούτε όμως με έναν ανάλογο τρόπο.
Η υπερχρέωση έχει προκαλέσει τόσο μεγάλα προβλήματα, τα οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν απλά και μόνο τυπώνοντας νέα χρήματα – πόσο μάλλον όταν τα νέα αυτά χρήματα ανοίγουν συνεχώς το ρήγμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως φαίνεται από το παράδειγμα της Fed και των Η.Π.Α.
Ειδικότερα, με την αύξηση της ρευστότητας, η οποία όμως δεν καταλήγει στην πραγματική οικονομία, μεταφέρεται ουσιαστικά πλούτος από τη μεσαία τάξη στην υψηλότερη – από τα λιγότερο, στις περισσότερο προνομιούχα άτομα της εκάστοτε κοινωνίας.
Η «μέθοδος μεταφοράς» είναι η συνεχώς υψηλότερη κερδοφορία των διαφόρων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία είναι οι.....
πραγματικοί αποδέκτες των νέων χρημάτων – χωρίς φυσικά να μπορούν να τα καταναλώσουν οι ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ζήτηση, να γίνονται ασύμφορες οι πραγματικές επενδύσεις, να εντείνεται η ύφεση και να κλιμακώνεται επικίνδυνα η ανεργία.
Το γεγονός της μεταφοράς πλούτου φαίνεται από το διάγραμμα που ακολουθεί – το συμπέρασμα του οποίου είναι το ότι, ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία των Η.Π.Α. δεν κέρδιζαν τόσα πολλά άτομα πάνω από 50 εκ. $ το χρόνο:


Αριθμός αμερικανών που κερδίζουν πάνω από 50 εκατ. δολάρια το χρόνο. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Αριθμός Αμερικανών που κερδίζουν πάνω από 50 εκατ. δολάρια το χρόνο.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Από το επόμενο δε διάγραμμα τεκμηριώνεται το συνεχώς αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, με και χωρίς τα κεφαλαιακά κέρδη – μία κατάσταση που δεν συμβαίνει φυσικά μόνο στις Η.Π.Α., αλλά σε ολόκληρη τη Δύση.
Το «ρήγμα» αυτό έχει ξεπεράσει ακόμη και το αντίστοιχο κατά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, το οποίο οδήγησε τον πλανήτη σε καταστροφικές συναλλαγματικές μάχες, οι οποίες κατέληξαν στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
.
Ρήγμα
.
Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί αφού, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσουν κοινωνικές αναταραχές, εμφύλιοι, καθώς επίσης διακρατικοί πόλεμοι, χωρίς κανένας να γνωρίζει που τελικά θα καταλήξουν.
Η κατάσταση που επικρατεί στις Η.Π.Α. φαίνεται ακόμη πιο καθαρά από τον κατωτέρω «πίνακα διανομής των εισοδημάτων» – η ανάγνωση του οποίου κάνει περιττά τα λόγια.
.
Κατανομή εσόδων ανά εισοδηματική κλίμακα. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Κατανομή εσόδων ανά εισοδηματική κλίμακα.
 
.
Ολοκληρώνοντας, η πολιτική της παγκόσμιας ελίτ, η οποία έχει προκαλέσει τη σημερινή κατάσταση, είναι εντελώς λανθασμένη – αφού αυτή θα είναι ο μεγάλος χαμένος της προβλεπόμενης μεγάλης μάχης, μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.
ΠΗΓΗ: http://www.analyst.gr/2013/11/06/4209/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου